Nema idealnog roditelja, pa tako nismo ni mi idealni. I mi se učimo.

Oduvijek smo bili uvjerenja da je djecu potrebno naučiti vrijednosti novca na način da im se za određeni posao plati. Nikad svojoj djeci nismo davali đeparac jer se ne slažemo da itko treba išta dobivati samo zato što postoji. Đeparac mi nalikuje na socijalnu pomoć djetetu. To u našoj obitelji nije nikad bila opcija.

Zato smo osmislili mogućnosti da naša djeca zarade vlastiti novac radeći neke dodatne poslove na imanju ili u kući, a koji ne predstavljaju uobičajeni rad koji svaki član obitelji inače MORA raditi. Ne plaćamo pravljenje vlastitog kreveta ili sudjelovanje u subotnjem generalnom čišćenju. To se mora i o tome nema pregovora. Međutim, rad na OPG-u pošteno plaćamo. I to funkcionira jako dobro. Djeca vide kako nastaje novac i uče se o njegovoj vrijednosti. Već su jako dobri pregovarači.

U isto vrijeme, pogriješili smo pretpostavljajući da će djeca sama znati kako pametno taj novac potrošiti. NEĆE! I taj dio ih mi roditelji moramo naučiti. Sve to traži truda s obje strane.

Nedavno je jedno moje dijete "spalilo" par stotina kuna na online shopping. Roba koja je stigla je premala, loša, nepotrebna, preskupa i nemoguće ju je vratiti. Uh! 

Nakon početnog šoka i ljutnje, kad smo se svi skupa malo smirili, shvatili smo da je to idealan trenutak za učenje. Nećemo propasti za izgubljeni novac. I dalje smo živi i zdravi. I mrvicu mudriji. Sad znamo da se djecu ne može samo pustiti u život - treba ih usmjeravati, savjetovati i nadzirati. A i djeca će postati puno pametnija i znat će bolje sljedeći put.

Zato ne pretpostavljajte da se odgovornost i mudrost dobije rođenjem, nego aktivno i svjesno gradite to kod svoje djece.

Image