Hrvatska je izabrala, i još uvijek bira. Stižu neki novi gradonačelnici i župani, ili ostaju stari. Koji točno? To sad za ovu temu i nije toliko bitno.

A kamo odlaze svi oni lokalni dužnosnici kojima mandati završavaju i koji nisu ovog puta pobijedili? Gdje ti ljudi idu i kakvim se poslovima oni dalje bave? Zanimljiva tema za esej na Fakultetu političkih znanosti ili čak za neki doktorat. Sigurno će se neki od njih pokušati ubaciti u svijet PR-a, jer imali su doticaja s odnosima s javnošću. Neki će dobiti posao u korporacijama ili će se baciti u svijet konzultanata, potcjenjujući tu struku i misleći da to svi mogu.

A hoće li itko od njih početi voziti kamion za odvoz komunalnog otpada?

Svatko tko je sa mnom ikad pričao dulje od par sati na bilo koju temu zna da sam ja skandinavofil. Obožavam Skandinaviju. I zato donosim primjer jedne genijalne žene iz Gothenburga u Švedskoj koja je nakon isteka mandata ponosno i hrabro prihvatila posao vozačice smetlarskog kamiona. Ona je Ann-Sofie Hermansson, bivša gradonačelnica.

Izgubivši izbore, ova žena je otresla prašinu sa svoje dozvole za vožnju kamiona i rekla: "Stanarina se mora platiti!" Javnost je dugo smatrala da je njen novi posao samo populistički potez u kojem Ann-Sofie želi pažnju javnosti. No, mjeseci i godine prolaze a ona i dalje radi pošteno i marljivo i kaže da mirno spava.

To su prave vrijednosti. To su pravi načini življenja. Kapa dolje svim bivšim političarima koji se prihvate pravog posla nakon politike! Ne brinite! Bit će sve u redu.

Image