Kad ljudi dosegnu razinu svijesti u kojoj znaju koje su prave vrijednosti, tad se otvara cijeli niz fantastičnih mogućnosti. Kad ti jednog dana postane važnije s kim i kako živiš, koliko radosti i dobra ima u tvom život od onoga koliko si čega i po kojoj cijeni kupio, onda počinje nova dimenzija života.

Odličan način da testiraš svoju sposobnost savladavanja samog sebe i ne trošenja na gluposti je odrediti sebi i svojoj obitelji NO SPEND WEEK - Tjedan bez trošenja.

Moram priznati da nije to lako i nisu često članovi obitelji suglasni sa idejom. Bolje je spiskati novce nego ih čuvati, jer netrošenje traži veću kreativnost u provođenju vlastitog slobodnog vremena. Što ćemo raditi ako ne idemo u shopping centar? Znamo li se uopće zabaviti i družiti? Što smo bez kupnje? Tko smo bez kupnje? Imamo li mir sami sa sobom?

Prije nego krenete na ovaj izazov, napravite sljedeće stvari:

1. Razgovarajte u obitelji o tome ZAŠTO to radite. Koji su vam cijevi i razlozi? Što ćete postići ostvarenjem tog cilja? Što planirate napraviti sa ušteđenim iznosom? Hoćete li otplatiti dugove ili ćete to namijeniti za neko zajedničko putovanje?

2. Definirajte pravila izazova. Napravite popis svega što je i dalje prihvatljivo za trošenje, jer No Spend Week sigurno neće značiti da ćete biti gladni ili da ćete ostati bez čitavih čarapa. No, naravno da to mora značiti od odricanja od jela u restoranu ili kupovine odjeće koja vam ionako ne treba. Grickalice na benzinskoj pumpi zaboravite. Pravila prođite zajedno u obitelji i uskladite se.

3. Neka No Spend Week bude idealna prilika da očistite hladnjake i zamrzivače, te stare zalihe u smočnicama i podrumima. Sve što je pokvareno ćete baciti, ali ono što nije neka bude baza za vaše obroke u tom tjednu. Sigurno ste se nekih od tih stvari i poželjeli.

4. Zadaj nekom od djece da prouče koje besplatne stvari za zabavu postoje, bilo online ili uživo. Kad ste se prošli put igrali neke od društvenih igara? Sad je vrijeme da se podsjetite i napunite kuću smijehom.

5. Ako negdje zapnete i ponovno nađete nešto što baš jako želite kupiti a ne uklapa se u definirani dogovor, zapišite o čemu se radi na neki papir i spremite ga do sljedećeg tjedna. Ako i dalje budete htjeli kupiti to nešto sljedeći tjedan, slobodno to učinite.

I javite mi kako je prošlo. Sigurna sam da će No Spend Week obogatiti tvoju kuću ne samo za dodatni novac koji ćete uštedjeti nego i za bliskost i snažniju ljubav u obitelji. Sretno!

Image