Obično srednje škole slave i čestitaju svojim uspješnim učenicima, sportašima ili onima koji su uspješno upisali renomirane fakultete i studije. Posebno se svi dive i ponose onima koji su uspjeli upisati ugledne fakultete u inozemstvu. Tu su liste studija medicine, prava ili businessa. Čitamo natpise u medijima i na web stranicama škola: Posebna čestitka našim odlikašima! Odličan uspjeh i uzorno vladanje na kraju školske godine… Srednja škola čestita svojim učenicima plasman na državno natjecanje… Mediji posebno prate mlade uspješne sportaše koji potpisuju profesionalne ugovore za svoje ili druge klubove.

Međutim, postoji jedna škola u Americi koja se odlučila odati priznanje svoj onoj djeci koja ne idu na daljnje školovanje. Henrico County javna škola u državi Virginia odlučila je obilježiti i proslaviti sve učenike koji ne idu na studij nego ravno i hrabro u svijet rada.

Škola je održala svečanu ceremoniju u kojoj je javno pohvalila sve one učenike koji su našli posao ili stažiranje odmah nakon mature. Učenici su svečano potpisivali svoje prve ugovore o radu i stažiranju te su se imali prilike javno i pred medijima družiti sa svojim budućim poslodavcima.

Ne može niti treba svako dijete ići na studij. A svi poslovi na ovom svijetu su jednako vrijedni.

Osvijesti da je upravo rad taj koji pokreće ovaj svijet. Bravo za djecu i bravo za školu!

Image